lauantai 17. tammikuuta 2009

Vantaankoski.Nyt. - Redux

Kouluun liittyvät teinien perseilyt ovat yksi asia. Aikuisten näistä kärpäsistä keittelemät härkäset ovat toinen.

Vuonna 2009 pitää ottaa huomioon myös perseilevien aikuisten internettiin keittelemät härkäset.

Tarina tullaan muistamaan kalapuikkosotana, jossa opettajilla heitti isopyörä yli, ja nälkäinen poika vietiin maijalla traumatisoitavaksi.

Tarina siinä muodossaan kuin se pitäisi tulla muistamaan:


- Vantaankosken koulussa on ongelmia kurin kanssa. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista, etenkään pääkaupunkiseudulla, etenkään Vantaalla, missä luokkakoot ovat maan suurimmat. Kauhajoen ja Jokelan jälkimainingeissa kaupunki on päättänyt ottaa ns tiukan linjan koulujen turvallisuuskysymyksissä. Kaupunki hankkii turvallisuusasiantuntijan. Turvallisuusasiantuntija ottaa työnsä vakavasti.

- Yhden kurittoman kohdalla tulee ns pää vastaan. Johonkin se raja pitää vetää. Kunnan linjauksen mukaan kysytään turvallisuusasiantuntijalta mitä tehdään. Ohje kuuluu: kutsutaan poliisi.

- Sen sijaan että myöntäisi 13-vuotiaansa olevan kipeästi avun tarpeessa, äiti hakee oikeutta ylimmästä asteesta: iltapäivälehdestä. Korkean journalistisen, eettisen ja moraalisen tasonsa velvoittamana iltapäivälehti julkaisee tarinan siinä muodossa jonka äiti kertoo. Luonnollisesti äidin kertomus pohjautuu lapsen versioon. Kertomus on paskaa.

- Iltapäivälehti pyörittää jutun jostain syystä kouluruokailun ympärille. Lehden tietojen varassa lukijoille syntyy käsitys siitä että poliisi tuli paikalle kalapuikon vuoksi. Lehti lyö lisää bensaa liekkeihin jatkamalla kouluruokailuteemasta, mutta antaa samaan aikaan palstatilaa sijaiselle joka paljastaa koulussa olevan suuria ongelmia joidenkin oppilaiden häiriökäyttäytymisen vuoksi. Sen sijaan että keskittyisi tähän todelliseen ongelmaan, tai käyttäisi edes tervettä järkeä, lehti painaa molemmat "tutkintalinjat." Syväkurkun kanssa yhtä paljon palstatilaa saa kouluruokailu, ettei lehden spinnaama kalapuikkokriisi vain sammahtaisi.

- Poliisin kutsuminen kalapuikon, tarkennettuna kalapalan vuoksi on jo niin paksua tuubaa että internet kiinnostuu. Tietoa kertyy nopeasti, ja se on raskauttavaa sekä kunnan turvallisuusasiantuntijan, oppilaan, tämän äidin sekä koulun johdon kannalta. Koulun tilanne on lievästi sanottuna huono, nimettömän lähteen antamat tiedot paljastuvat todenmukaisiksi. Oppilas paljastuu pahimman lajin sählääjäksi jonka paikka ei olisi normaalissa koululuokassa. Hänen irc-gallerianickinsä hyvin kompromettoivine kuvineen ja teksteineen löydetään. Koko maa tietää hänen nimensä, koska oma äiti katsoi parhaaksi paljastaa sen.

Pojan peli on menetetty. Hän on kalapuikkoskandaalin leimaama ilmastointiinpaskantaja niin kauan kuin netti muistaa. Ja netti ei unohda koskaan.

Korjattavaa on varmasti paljon Vantaan kaupungilla ja koululla. Mutta alan miehenä tiedän että kouluissa tehdään jo nyt kaikki mahdollinen ettei tällaista tapahtuisi. Kouluissa toimitaan kuitenkin kunnantalouden määräämissä rajoissa. Tieto hyvän koulun pitämiseksi löytyy joka koulusta. Kun vain voisi tehdä työnsä.

Vantaa kasvattaa luokkakokojaan.


Vanhemmat: kun lapsenne tulee murrosikään, epäilkää oletusarvoisesti kaikkea hänen kertomaansa. Jos lapsen ja opettajien kertomukset poikkeavat toisistaan, ajatelkaa hetki: miksi opettajat valehtelisivat? Jos lapsesi nimi tulee jatkuvasti esiin ilkivalta- tai järjestysongelmatapauksissa, lapsesi on syyllinen. Se on niin yksinkertaista.

ÄLÄ soita iltapäivälehteen. ÄLÄ tee rikosilmoitusta. KUUNTELE opettajia. AJATTELE ennen kuin toimit.

Aleksin äiti toimi väärin. Nyt Aleksi saa kärsiä. Eikä tällainen kärsimys ole kasvattavaa.