sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Sorkkarautaa pitää takoa kun se on kuuma

Iltapäivämediamme toinenkin loistava tähti, Iltalehti, pystyy sensaationnälässään ihan yhtä hienoihin saavutuksiin kuin Ilta-Sanomat. Kalapalacaustin jälkilaineissa Iltalehti tyydyttää lööpintarvetta Munkkiniemen yhteiskoulun tapahtumilla.

Iltalehden versio:


Aseina puukko ja sorkkarauta - Nuorisojoukko tunkeutui kouluun kesken päivän
16.1.2009 16:51 (Päivitetty 16.1.2009 19:14)


Joukko järeästi varustautuneita nuoria yritti kahdesti päästä pahoinpitelemään helsinkiläiskoulun oppilaan.

Puukolla ja sorkkaraudalla aseistautuneen 4-5 nuoren porukan aikomuksena oli pahoinpidellä yksi koulun poikaoppilas. Aiottu hakkaaminen jäi kuitenkin suorittamatta, koska koulun henkilökunta sai käännytettyä joukon pois molemmilla kerroilla.

Joukkio ilmestyi Munkkiniemen Yhteiskoululle ensimmäisen kerran yhdentoista aikaan perjantaina päivällä ja soitti kännykällä uhrinsa koulun pihalle. Uhkailun kohteeksi joutunut poika pääsi kaverinsa kanssa kuitenkin pakenemaan koulun sisälle, nuorisojoukon seuratessa perässä. Aulassa vahtimestari tuli lopulta apuun.
- Olin itse ruokalassa, kun minulle tultiin kertomaan, että koulussa on tällaisia tunkeilijoita. Lähdin toisen miesopettajan kanssa koulun aulaan, jossa vahtimestari oli pysäyttänyt 4-5 miehen ja pojan ryhmän, koulun rehtori Aki Holopainen kertoo.
Rehtori, opettaja ja vahtimestari saivat puhumalla uhkailevat nuoret lähtemään pois koulusta. - Joukossa oli kaksi selkeästi jo parikymppistä miestä ja 2-3 15-18 -vuotiasta nuorta.

Koulu lukittiin

Uhkailijaporukka palasi koululle noin tunnin kuluttua. Tällä välin henkilökunta oli lukinnut koulun ovet ja seurasi tilannetta turvakameroista. - Silloin ilmoitimme asiasta poliisille, joka tuli paikalle turvaamaan tilannetta, rehtori Holopainen kertoo. Uhkailun kohteena ollut oppilas kuljetettiin tällä välin autolla kotiin. Rehtorin mukaan poika oli aiemmin joutunut sanaharkkaan yhden uhkailijajoukossa mukana olleen nuoren kanssa, joka ei ollut koulun väkeä.
- Tämä oli sitten pyytänyt apuvoimia mukaansa ja tuli jonkinlaiselle kostoretkelle.
Toinenkin tunkeutumisyritys saatiin lopulta torjuttua ilman fyysistä kontaktia.

Turvatoimia ei kiristetä

Rehtori Holopainen myöntää, että koki itsekin
tilanteen uhkaavaksi. - Totta kai, mutta ei tässä nyt yöunia menetetä.
Tärkeintä oli oppilaiden turvaaminen. Aulassa oli ruokatunnin aikaan paljon
väkeä ja osa varmasti koki tilanteen uhkaavana. Rehtorin mukaan välikohtauksesta tiedotetaan maanantaina kaikille oppilaille keskusradion välityksellä. Asia käydään läpi myös uhkailun kohteena olleen alaikäisen oppilaan ja tämän huoltajan kanssa. Mitään kiristettyjä turvatoimia ei kuitenkaan ole suunnitteilla.
- Käymme toki asiaa läpi huolellisesti ja meillä on kouluraattorit ja muu ammattiapu täällä totta kai paikalla. Ei tällaisen yksittäisen tapauksen takia ruveta kuitenkaan paniikkinappulaa painamaan. Tällaista sattuu välillä Suomen kouluissa, kun meillä ei ole niin tiukkaa kontrollia ja ovia lukossa.

Rikosilmoitus tehty


Tunkeilijoista tehtiin myöhemmin päivällä rikosilmoitus poliisille.
- Näin on tapahtunut ja poliisi tutkii tätä laittomana uhkauksena, päivystävä komisario Tom Packalén Helsingin poliisista vahvistaa. Poliisin mukaan nuorisojoukko oli pukeutunut hip hop -tyyliin ja heillä oli mukanaan ainakin puukko ja sorkkarauta.

MATTI TANNERmatti.tanner@iltalehti.fiMunkkiniemen yhteiskoulun versio:


Tiedote koskien perjantain 16.1.2009 tapahtumia Munkkiniemen yhteiskoulussa
Lauantai 17.1.2009 13.50

Perjantaina 16.1.2009 yhdentoista aikaan aamupäivällä Munkkiniemen yhteiskoulun aulaan ilmestyi arviolta viisi uhkaavasti käyttäytynyttä nuorta miespuolista henkilöä, joista vanhimmat vaikuttivat yli 20-vuotiailta. Paikalle hälytetyt miesopettaja, vahtimestari ja allekirjoittanut määräsivät ulkopuoliset poistumaan koulurakennuksesta, jossa tunkeutujat ehtivät olla kaikkiaan noin minuutin ajan. Tilanne ei muuttunut missään vaiheessa fyysiseksi. Edellä kuvatun tapahtumasarjan näki arviolta 30-50 oppilasta. On ymmärrettävää, jos oppilaat järkyttyivät näkemästään.

Tunkeutujat yrittivät tulla uudestaan koulurakennukseen noin tunnin kuluttua edellisestä, mikä torjuttiin koulun henkilökunnan jäsenten näkyvällä läsnäololla.
Tämänhetkisen käsityksen mukaan nuorisojoukon tarkoituksena oli löytää eräs Munkkiniemen yhteiskoulun oppilas, joka oli aiemmin joutunut riitaan ikäisensä koulun ulkopuolisen henkilön kanssa.

Välittömästi ensimmäisessä kappaleessa kuvattujen tapahtumien jälkeen opettaja
saattoi kyseisen koulun oppilaan kotiinsa turvaan, mistä ilmoitettiin huoltajalle.
Oppilaiden ja henkilökunnan turvaamiseksi osa koulun ulko-ovista lukittiin ja valvontaa lisättiin. Lisäksi uhkatilanteesta ilmoitettiin poliisille, joka suhtautui asiaan vakavasti ja käynnisti välittömästi tarvittavat turvaamistoimet.
Useat tiedotusvälineet ovat huomioineet tapahtuneen. Iltalehden uutisoinnissa mainittuja puukkoa ja sorkkarautaa ei koulun tiloissa ole nähty.
Poliisilla on tiedossaan nuorisojoukon paikalle järjestäneen henkilön nimi ja yhteystiedot. Perjantain tapahtumista tiedotetaan oppilaille koulussa maanantaina 19.1. keskusradiokuulutuksella kolmannen oppitunnin alussa. Lisäksi opettajille annetaan ohjeet käsitellä asiaa tarvittaessa oppituntien aikana. Oppilaat, joilla on erityistä keskustelun tarvetta, voivat kääntyä koulukuraattorin tai apulaisrehtorin puoleen (koulun vaihde 09 477 76 30).

Asiaa koskevat tiedustelut osoitetaan
allekirjoittaneelle, puh. 050 357 05 13.

Aki Holopainen, rehtoriKoulu on hoitanut sekä tilanteen että jälkihoidon esimerkillisesti. Iltapäivämedia taas on hehkuttanut sitä mikä hehkutettavissa oli, eli tunkeutujien aseistautumista.

Koululla ei tehty havaintoja aseista. Iltalehden mukaan poliisi kertoo aseita olleen mukana. Vaikka lehden antamat tiedot olisivat tottakin, on lehden antama kuva koulun tapahtumista suuresti virheellinen. Aseistuksen painottaminen (kolme eri mainintaa otsikossa, ingressissä ja ensimmäisessä kappaleessa!) antaa todella hurjan käsityksen joukosta joka villisti astaloitaan heiluttaen hyökkää kouluun.

Ei tarvitse olla markkinointipsykologian asiantuntija arvatakseen miksi tämä kuva on haluttu antaa.

Ajatelkaa kuvatun kaltaista hunnilaumaa ryntäämässä koulun ovista sisään verenhimoisina. Sitten heidän offensiivinsa kilpistyy yhden keski-ikäisen miehen päättäväiseen vastarintaan. Sellainen hyökkäys siis.

Tällaisia kouluvierailuja tehdään toisinaan. Hommafoorumin keskustelussa kerroin lukijoille oman näkemykseni asiasta:

"Meille ja naapurikouluun ollaan tultu kylään minun aikanani pari kertaa, molemmilla kerroilla mamut asialla, mutta eivät mustat tai muslimit. Myös ala-asteen puolella on käyty uhkailemassa 4-5-luokkalaisia "huoria" jonkin loukkauksen vuoksi. 90-luvulla meno on ollut jopa hurjempaa, ja ihan kotoisin voimin. Hakkaus- ja uhkailuporukoita kokoavat kaikenikäiset ja väriset. Jos mukana on aikuisia serkkuja tai kavereita, mamu/feijatutka piippaa kyllä.

Toisaalta kaikkein surkein ja säälittävin porukka löytyy kotimaisista multiongelmaisista monennen polven syrjäytyneistä.

Otan vihjeitä vastaan luottamuksellisesti. Sanon tämän siksi että blogin kautta tulee sekä vihjeitä että kysymyksiä. Koulu kiinnostaa, eikä keltaiseen mediaan luoteta."


Tapaus sinänsä on vakava, muttei erityislaatuinen. Se että nuorisolla on mukanaan kaikenlaista kättä pidempää on niiiiiiiin vanha juttu ettei siitä kai kukaan kauhistu. Ei pitäisi ainakaan. Vehkeet pysyvät piilossa 99% ajasta. Nuoret ovat vastuuttomia, mutta eivät ihan tyhmiä. Aseen käyttämisen ja näyttämisen kynnys on korkea, koska tapauksiin puututaan heti.

Ei myöskään ole olemassa mitään keinoja pitää puukot ja puntarit pois oppilaiden taskuista. Toistaiseksi sosiaalinen kontrolli ja itsehillintä ovat estäneet suuret veriorgiat.

Mutta oppilaat saattavat näytellä välineitään toisille oppilaille ja uhkailla toinen toisiaan. Sillekään emme voi mitään. Meille ei kerrota.

Mikä oli sorkkarautasensaation opetus? Se ettei tässäkään ole mitään nähtävää. Älä osta iltapäivälehteä. Se minkä kaikki HALUAISIVAT tietää - eli mikä oli tekijöiden etnisyys - on lehdille edelleenkin liian kuuma kebab.

Jos lukija ihmettelee että mihin tässä oikein voi luottaa, kannattaa iltapäivämedian sijaan mennä suoraan tiedon lähteelle, nimittäin Murobbs-palstalle. Ei tarvitse arvailla kuka on ollut asialla ja miksi.