keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Jotain hyvääkin vihapuhelässytyksestä

Uutinen: Keskisuomalainen - OAJ neuvoo nollatoleranssiin vihapuheissa

Kommentti: Opettajan huorittelu on tyhmää mutta sen ei pitäisi olla rikollista.Vihapuhe on huono ja tarpeeton kattotermi kaikelle mahdolliselle, eikä sillä ole huorittelun kanssa mitään tekemistä. Vihapuhe-termillä on kuitenkin kaikessa heikkoudessaan yksi siunauksellinen sovellus.


"Vihapuhe" juridisena käsitteenä on mitä suurin kasa höyryävää hevonpaskaa. Suomessa on jo laki joka kieltää toisen ihmisen kunnian loukkaamisen ja solvaamisen, ja siinäkin on aivan liikaa tulkinnan varaa. Vihapuheen käsitteellä rangaistavuutta laajennetaan enemmän ja enemmän "uhrin" subjektiivisesti kokeman "loukkaantumisen" piiriin, mikä taas avaa oven sellaisten asioiden kuin uskonnon loukkaamattomuudelle. Mikä taas kaataa oikeastaan koko länsimaisen tieteellisen ajattelun perustukset, mutta hei, eihän kenellekään saa tulla paha mieli.

Koko pykälä pitäisi kumota ja muuttaa muotoon jossa rangaistavaa olisi vain ja ainoastaan perättömän lausuman antaminen toisesta. Eli väittää perättömästi jonkun olevan rikollinen tai tehneen jotain rikollista tai kiellettyä. Kielletyn raja on vedettävä tiukasti olemassa olevien lakien perusteella. Mielipiteen ilmaisemisen ei pidä missään muodossa, koskaan, olla laitonta. Loukkaava, typerä tai ajattelematon mielipide on esittäjänsä häpeä, ei loukatun. On yhdentekevää onko perättömän lausuman antamisella vahingoittamistarkoitus; vain teon pitäisi olla rangaistavaa. Toisen syyttäminen varkaaksi, raiskaajaksi tai huijariksi on yhtä vakava teko teon motiivista huolimatta. Ainoa lieventävä asianhaara voisi olla hetkellinen kiihtymys; "syyttämisen" sijasta olisi silloin kyse yhden kerran tapahtuvasta, vasten kasvoja heitetystä solvauksesta jonka voisi ja joka pitäisi kuitata yhtä julkisella anteeksipyynnöllä, ilman oikeusprosessia. Toistuessaan tai esim tiedotusvälineessä tehtynä teko olisikin sitten jo rangaistava, ilman selittelyjä.

"Solvauksen" ei pitäisi olla rangaistavien tekojen listalla. Sanoilla ei ole voimaa. Huoraksi, homoksi, neekeriksi tai runkkariksi kutsuminen ei voi olla rikos koska pillun myyminen omaan laskuun, homoseksuaalisuus, afrikkalaistaustaisuus tai masturbointi eivät ole rikoksia. Pedofiiliksi kutsuminen on vähän mutkikkaampi juttu, koska se implikoi (ainakin järjellä ajateltuna) myös taipumuksen toteuttamista rikollisella tavalla, vaikkei itse taipumusta olekaan kriminalisoitu.

Edellisessä kirjoituksessa viittasin lyhyesti sosiaaliseen mediaan hienona kiusaamisinnovaationa. Typerän mutta ei varsinaisesti lakia rikkovan nimittelyn julkistaminen nettiin levittämällä voisi olla osoitus toisen ihmisen maineen systemaattisesta mustaamisesta, mikä alkaisi jo sivuta aiemmin mainittua perätöntä lausumaa. Olisin silti varovainen kutsumaan tällaistakaan tekoa rikokseksi.

On olemassa joukko piirteitä jotka vakavasti heikentävät yksilön kykyä ja oikeutta toimia opetustehtävässä. Mielenterveyden häiriö on yksi tällainen. Opettajan kutsuminen  hulluksi on paljon vakavampi ja konkreettisempi syytös kuin väite opettajan löyhästä sukupuolimoraalista. Huoraaminen rahasta tai pelkästä rakkaudesta vapaseen seksiin, saati sitten seksin harrastaminen poikien tai tyttöjen kesken tai vaikka ihan yksinään kotona tummelipurkin kanssa vaikuttaa opettajan kelpoisuuteen ja kykenevyyteen vain hyvin hataralla, moralisoivalla ajatustasolla. Toivon suomalaisen yhteiskunnan olevan tällaisen yläpuolella, emmehän ole muslimeita keskiaikaisia.


Tämä on ikävä ajatteluketju koska se näyttäisi legitimoivan opettajan huorittelun ja homottelun ja mitä kaikkea ne pikku vesselit keksivätkään. Onneksi koulu ei ole sama kuin ympäröivä aikuisten maailma. Kouluissa sovelletaan monia muitakin rajoituksia joita perustuslaki ei salli käytettävän täysivaltaisten aikuisten kanssa toimiessa: pukeutuminen, paikallaolopakko, kielenkäyttö, ruokailuun ja elintarvikkeisiin liittyvät säännöt, kännykkärajoitukset, etc. Alaikäinen on määritelmällisesti vajaavaltainen. Koulu voi kieltää tiettyjen sanojen käyttämisen, koulun omien kurinpitokeinojen uhalla.

Itsepintainen huorittelija voi saada enemmän tai vähemmän tehokkaita rangaistuksia, jotka eivät johda yleensä mihinkään, mutta jos pikku törkyturpa kutsutaan vanhempineen käyttäytymispsykologille, jokin saattaa välähtää tyhjässäkin päässä.

Vihapuheella on hyvin vähän mitään tekemistä keskenkasvuisten kakkapöksy-tasoisen huutelun kanssa. Koko sana pitäisi bannata vakavasta lakia ja oikeutta koskevasta keskustelusta. Varsinkin kun kaikki, siis ihan kaikki tietävät että vihapuhe on keksitty suojelemaan neekereitä, ryssiä ja muslimeja rumilta sanoilta ja pahalta mieleltä.

Mutta vihapuhehulluus ei ole menossa pois, ehei. Juhlat ovat vasta alussa. Otetaanpa siis ilo irti ja käytetään vihapuhepuhetta hyödyksemme.

Joka kerta kun opettajaa kutsutaan rasistiksi, tehkäämme kuten OAJ ohjeistaa. Nollatoleranssi, tutkintapyyntö, sosiaaliviranomaiset kehiin.

Siitä tulee hauskaa.

Ja tasan niin kauan kuin kunnianloukkauspykälä on ja pysyy, toivon että huoritellut naisopettajat käyttävät sitä niiden pikku paskapäiden niittaamiseen. Oikeastihan nuo pikku kusimuurahaiset tarvitsisivat turpaansa, mutta vuonna 2012 käräjäoikeus on parasta korvaavaa hoitoa. Toimikaa.