perjantai 11. toukokuuta 2012

Helsinki ja määräaikaisten kesäpalkkapelleily

Uutinen: Määräaikaiset opettajat saavatkin pitää kesäajan palkkansa

Kommentti: Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa Helsingin kaupungin päättävät elimet (jatkossa: Helsinki) katsoivat asiakseen tilkitä kaupungin kukkarossa ammottavaa guggenheimin kokoista vuotoa varastamalla määräaikaisilta opettajilta osan heidän vuoden aikana tienaamistaan palkkarahoista. Suunnitelma on nyt peruttu.

Se että suunnitelmaa edes harkittiin osoittaa ettei edes Opetusvirasto ymmärrä miksi ja mistä hyvästä opettajille maksetaan palkkaa silloinkin kun lapset ovat lomalla. Eipä tämän jälkeen voi syyttää kadunmiestäkään siitä että järjestely tuntuu epäreilulta ja opettajat etuoikeutetuilta ruikuttajilta.

Lyhyesti ja vain tämän kerran: opettajien vuosiansio kertyy lukuvuoden aikana ihan oikeasti pidetyistä oppitunneista ja muusta konkreettiseen, ihan oikeaan työhön käytetystä työajasta. Kesäkuukausiin sijoittuu palkallinen vuosiloma, yksi kuukausi. Muu aika lukuvuoden ulkopuolella EI ole palkallista työaikaa. Vuoden aikana kertynyt palkka jaetaan silti 12 kk ajalle, syystä joka on ainakin allekirjoittaneelle hieman epäselvä. Onko tarkoitus suojella aikuisia ihmisiä tilanteelta jossa kesäkuu vietetään ilman rahaa ruokaan, asuntolainan lyhennyksiin ja latteen? Minulle sopisi oikein hyvin että palkka muilta kuukausilta olisi 1/12 korkeampi ja palkattomalle ajalle pitäisi itse säästää rahaa vuoden varrella. Keskimäärin 5-10 vuotta yliopistolla opintotuella roikkuneelle pedagogille tällaisen kiristelyn pitäisi olla sangen helppoa.

Jos opettajien kevyt työ ja pitkät, palkalliset kesävapaat vielä kiukuttavat, jokainen saa varmasti halutessaan pitää omasta työstään 4-6 viikon palkattoman vapaan. Muistaa sitten vain laittaa sukanvarteen vuoden varrella, niin vaikka puoliso voi sitten olla maksavinaan palkkaa löhöajalta.

Minusta opettajan palkka on ihan ok ja työmäärä kohtuullinen. Paljon huonompi tilanne on monella muulla alalla. Opettaja kun pystyy ainakin peruskoulussa tekemään töitä haluamansa määrän haluamallaan intensiteetillä, ilman varsinaista tulosvastuuta, ja laiskureita siellä todellakin piisaa.

Kuntatyönantajalle vain ja ainoastaan raha merkitsee yhtikäs mitään. Kaikki hienot puheet ovat puhdasta paskaa. Vanhukset ja koululaiset ovat kulueriä, työikäiset lypsylehmiä. Kuntatyönantaja vaanii jatkuvasti suorittavan portaan kukkarolla. Kehitys-, levennys-, laajennus- ja lievennysylitarkastajien portaaseen ei kajota, uusia ja innovatiivisia resurssintuhoamisprojekteja kun pitää tuottaa jakuvalla syötöllä. Ja guggenheimhan tulee aivan varmasti, koska kerrostalon kokoinen setelikasa on jo päätetty polttaa, puuttuu vain tarpeeksi korkean profiilin kohde.

Helsingin päättäjät ovat mielisairaita, suuruudenhulluja, läpikorruptoituneita ja ihan puhtaasti tyhmiä ja ahneita. Mikäli se ei vielä ollut kaikille selvää. Helsinki on matkalla pärekorissa helvettiin. Jo pahasti vettä sisään ottavan Suomi-laivan komentosilta elää siis omaa irrallistodellisuuttaan.

Jos tämä lössi olisi ollut Titanicin puikoissa, epäilisin vahvasti että jäävuoreen törmättiin tahallaan koska kapteenilta loppui jää lasista.

Säästötarve ei poistunut, nythän Opetusvirasto vain suuntaa säästöt muihin kohteisiin. Perinteisesti tämä tarkoittaa ryhmäkokojen kasvattamista ja tuntikehyksen leikkaamista. Eli vähemmän ja huonompaa opetusta aina vain useammalle oppilaalle.

Palkkojen leikkaus ei olisi osunut allekirjoittaneeseen, mutta tiedättehän sanonnan: first they came for the jews...